Pálcikaembertől a királylányig – a rajz ereje

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
A gyerekek szeretnek rajzolni. Számukra még van valamifajta varázsereje annak, hogy egy mozdulattal színes vonalakat teremthetnek egy fehér lapra. A rajzolás pedig több mint puszta szórakozás.

Amint ceruzát tudnak ragadni, megjelenik bennük a vágy az alkotásra. Gyakran ennek a frissen festett fal, a terítő, vagy a mesekönyvek látják kárát. A gyerekek visszafoghatatlanul gyakorolják az önkifejezés ezen formáját, még jóval azelőtt, hogy megértenék az olyan elvont fogalmakat, mint a tárgyak értéke.

A rajz nem csupán a korlátozott szókincs folytán kialakult kifejezőforma. Rajzolás közben dolgozik az agy, hiszen pillanatról pillanatra döntéseket hoz: jobbra kanyarodjon a vonal, vagy balra? autó legyen belőle vagy kutyus? És ha eldöntötte, mit szeretne rajzolni, még arra is rá kell jönnie, hogyan kivitelezheti azt. Ez segíti a mozdulatok összehangolásának és a problémamegoldás készségét. Már az apró firkák is fejlesztik a gyerekek motorikus készségeit.

A látszólag összefüggéstelen vonalak valójában megalapozzák a logikus és az elvont gondolkodást. Segít nekik átlátni a bonyolultabb koncepciókat, megérteni a rész-egész fogalmát. Összességében minden olyan készséget fejleszt, amik iskolaéretté tesznek egy gyermeket.

A rajzolást a közös játékra is felhasználhatjuk. Kérdezzük meg, mi az, amit éppen rajzol a gyerkőc, miért így vagy úgy rajzolják. Ezáltal bepillantás nyerhetünk a lelki világába is. Rajzoljunk neki mi, vagy rajzoljunk együtt: hagyjuk, hogy befejezze az elkezdett vonalainkat.

Az Aquadoodle rajzszőnyeg felhőtlen és maszatmentes rajzolást nyújt a kicsiknek. A fehér vászon alatt színes alap rejlik, így a vízzel tölthető tollak érintésére a vonalak a szivárvány színeiben elevenednek meg. A felrajzolt forma idővel eltűnik, így a vászon korlátlan szórakozást nyújt. Üljünk a szőnyeg mellé és figyeljük, ahogy gyermekünk kreativitása megelevenedik rajta. 

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy