Mikor lesz a babának egyénisége?

Megosztás

A terhesség alatt elképzeled, milyen boldog pillanatokban lesz részed a babával. Az első pár hónap azonban csupa nehézség; éjszakai sírás, sűrű etetés és pelenkacsere. A 4. és a 6. hónap között azonban minden megváltozik. Megindul a szociális érzékek fejlődése, sőt, ekkor mutatkoznak meg az első személyiségjegyek is. 

Az első átaludt éjszakák időszakával egy időben jelennek meg a kisebb hisztik, de a valódi szeretet is. Az újszülöttek élete egyszerű: sírnak vagy mosolyognak, ébren vannak, vagy alszanak. A 4 hónapos babák horizontja azonban tágulni kezd. Kapcsolatba lépnek a környezetükkel, reagálnak, sőt, tudatosan kezdeményeznek. 

Eddig a baba hangulatát a pocakjában vagy a pelusában uralkodó állapotok határozták meg. A 4 hónapos babák azonban már komplex érzelmekre képesek, és akár a szorongás vagy a depresszió jelei is felfedezhetők rajtuk. Éppen ezért ebben a korban különösen fontos a szülőkkel (vagy más gondozóval) tartott szoros és stabil kapcsolat. A baba pozitív érzéseket köt az anyukája arcához, és ha meglátja, boldog lesz. Vágyik majd a jelenlétedre, a hangodra és az érintésedre. Ezt mozgással, kalimpálással, gügyögéssel jelzi. 

Az egészségesen fejlődő babák átveszik az érzéseidet: ha mosolyogsz, mosolyognak, ha nyugtatod őket, ellazulnak. Azonban, ha kiabálsz vagy ideges vagy, sírás lesz a vége. 

Mire számíthatsz ebben a korban? A babád 

4 hónaposan már próbálgatja a hangját, gügyög és a tárgyak után nyúl. 
5 hónaposan hasra fordul, arckifejezések széles skáláját mutatja, valamint testbeszéddel is kommunikálni kezd.
6 hónapos korára teljesen kifejlődik a látása és már fel is ül. 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és