Itt a magyarázat 3 furcsa babaszokásra

Megosztás

Amilyen apró, annyi titkot rejt egy kisbaba. Ha már oda-vissza tudod a fejlődési skálát, de még mindig vannak számodra megmagyarázhatatlan dolgok a kicsikkel kapcsolatban, akkor olvass tovább, mert most fény derül a babák három furcsa szokásának eredetére.  

  1. Repül a baba

Az őskorban a gyűjtögető nők úgy vitték magukkal porontyaikat, ahogyan csak tudták; leginkább a karjaikban. Mivel munka közben az anya figyelme megosztottá vált, előfordultak balesetek, és gyakran pottyantak a földre a babák. Az evolúció során a túlélés érdekében kifejlődött az úgynevezett Moro reflex: ha a baba úgy érzi, hogy zuhan, kitárja a karjait. A pici ilyenkor nem repülőset vagy ejtőernyőset játszik; ennél sokkal jobb oka van erre a pózra. A kinyújtott karokat és lábakat könnyebb volt gyorsan elkapni és így megakadályozni a balesetet. Persze, ettől még komoly stressz éri a kicsiket ebben a helyzetben. A babákat játékból szívesen röptető apukák megnyugodhatnak, ez a reflex 3 hónapos kor körül eltűnik. 

  1. Álldogáló baba

A 10 hónapos babák nagy fejlődési mérföldköve az, amikor már egyedül felállnak és úgy is maradnak. Te talán észre sem veszed, mert már annyiszor megcsináltad, valójában azonban felállni és leülni teljesen más mozdulatsor. Bizony a leülés is gyakorlást igényel. Ezért az ilyen korú apróságoknál gyakori, hogy éjszaka a kiságy rácsát markolászva sírással ébresztik az anyukájukat. Van, hogy nincsen semmi baj, mindössze a kíváncsi apróság felállt ugyan, de leülni és visszafeküdni már nem tudott. Teremts megfelelő környezetet a leülés gyakorlásához. A babák feneke jól párnázott, így ritka, hogy ülés közben sérülnének meg, de egy-két extra párna nem árthat a járókában. 

  1. Kuc-kuc baba

Biztosan hallottál már arról, hogy a háziállatok megjegyzik, a reakcióidat bizonyos dolgokra, például, hogy ajtót nyitsz a kaparásra, később pedig szándékosan bevetik azt ellened. Ha egy kisállat képes erre, biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb a babád is beveti majd a cselt. A köhögés szinte szirénának hangzik minden szülő számára, hiszen annyi mindent jelezhet: betegséget, félrenyelést, idegen tárgyakat a nyelőcsőben és a légutakban… A kicsik pedig megjegyzik, hogy a köhögésért fokozott figyelem jár. Sok 6 hónapos és annál idősebb baba színleli a köhögést egy kis figyelemért. Mivel még nem ismerik a köhögéshez kapcsolódó veszélyeket, a szakértők azt ajánlják, ilyenkor kacagj együtt a babával a tréfán. Ha ilyesmire képes, az azt jelenti, hogy a szociális érzékei rendben fejlődnek. 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és