Karácsony kisgyerekkel – hogyan vészeld át az ünnepeket

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Nagyobb gyerekekkel öröm a karácsonyi készülődés, a picik azonban még nem állnak készen a segítségre, ők még csak a dekorációban gyönyörködnek. Na és mi van az újszülöttekkel? Az ünnepi időszaknak minden korú gyermekkel megvan a maga szépsége. 

A legapróbbaknak talán ez lesz az első karácsonya, ezzel együtt pedig az első tele. Ők leginkább a rokonlátogatásokat, a villogó fényeket és a hideget észlelik a karácsonyból, ami így kész tortúra. Igyekezzünk megkímélni őket, lehetőleg a rokonok jöjjenek hozzánk, ők is csak mértékkel. Persze, a babának is kell a friss levegő, ezért, ha kimerészkedtek, jusson eszedbe a fő öltözködési szabály a télre; csak rétegesen! A rétegek nem csak azért jók, mert megtartják a közöttük rekedt levegőt, és ezáltal melegítenek, hanem azért is, mert egy hosszadalmas autóút során például le lehet fejteni egyet-kettőt magunkról és a babáról. És ha gyalog kell útra kelned valahova a hidegben, lehetőleg ne babakocsiba fektesd a kicsit, hanem hordozóval vagy kendővel rögzítsd magadon, hogy egymást melegíthessétek. A hideg levegő szárítja a bőrt, így hazaérve szenteljetek extra figyelmet a hidratálásra és bőrápolásra. 

Az öltözködési szabály érvényes a nagyobbacskákra is. Ha még a hó is leesik, ki tudna meggátolni egy totyogót abban, hogy belevesse magát a friss porhóba? A rétegek, a sapka-kesztyű-sál szentháromság, és a vízhatlan külső viselet a kulcsa a gondtalan és egészséges téli szezonnak. Ebben a korban az a legszebb, hogy nem csak rácsodálkoznak, de nagyon élvezik is a dolgokat a gyerekek. Egy szép hóesés, egy színes girland vagy a kedvenc karácsonyi dalod mind lehetőséget nyújt a mókára. Az izgő-mozgó gyerekekről azonban egy pillanatra sem veheted le a szemed készülődés közben. Bár segíteni még nem tudnak, bajt keverni annál inkább. 

Az ovisokkal már könnyebb szót érteni. Ha szerencséd van, még lelkesednek is azért, hogy besegítsenek a konyhában, a dekorálásban, de akár a takarításban is. A Télapó és a Jézuska remek motivációs erők. Mert ugye, a Jézuska nem visz ajándékot oda, ahol nem törlik le a port, vagy nem raknak rendet a szobában. Ha elég kreatívok vagytok, a házimunkát is játékká varázsolhatjátok. Ha ilyen korosztályú gyermeked van, akkor egy dologra kell nagyon figyelned: jól válaszd meg az ajándékokat és még annál is jobban rejtsd el őket! A gyerekek kíméletlenül megmondják, ha nem arra vágytak, amit a csomag rejt, és talán még el is sírják magukat. A szókimondás mellett pedig a kutakodáshoz is elég nagyok már, így akár véletlenül, akár szándékosan, de leleplezhetik a gondosan kitervelt meglepetést. Akkor pedig oda a varázs és a Jézuskát is nehéz lesz kimagyarázni. 

A nehézségek ellenére az ünnepek összehozzák a családot, és remek lesz visszaemlékezni a meghitt vagy játékos pillanatokra. A legjobb, ha megpróbáljuk lecsökkenteni a stresszt, és a külső elvárások helyett a saját és gyermekeink igényeit helyezzük szem elé. 

További hírek

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és

Uncategorized

Bemutatjuk az Aquadoodle kollekciót

Az Aquadoodle rajzszőnyegeivel szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ráadásul mindezt úgy, hogy biztosan nem lesz sem az asztal, sem a padló maszatos. A vízzel működő tollaknak köszönhetően