Karácsony kisgyerekkel – hogyan vészeld át az ünnepeket

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Nagyobb gyerekekkel öröm a karácsonyi készülődés, a picik azonban még nem állnak készen a segítségre, ők még csak a dekorációban gyönyörködnek. Na és mi van az újszülöttekkel? Az ünnepi időszaknak minden korú gyermekkel megvan a maga szépsége. 

A legapróbbaknak talán ez lesz az első karácsonya, ezzel együtt pedig az első tele. Ők leginkább a rokonlátogatásokat, a villogó fényeket és a hideget észlelik a karácsonyból, ami így kész tortúra. Igyekezzünk megkímélni őket, lehetőleg a rokonok jöjjenek hozzánk, ők is csak mértékkel. Persze, a babának is kell a friss levegő, ezért, ha kimerészkedtek, jusson eszedbe a fő öltözködési szabály a télre; csak rétegesen! A rétegek nem csak azért jók, mert megtartják a közöttük rekedt levegőt, és ezáltal melegítenek, hanem azért is, mert egy hosszadalmas autóút során például le lehet fejteni egyet-kettőt magunkról és a babáról. És ha gyalog kell útra kelned valahova a hidegben, lehetőleg ne babakocsiba fektesd a kicsit, hanem hordozóval vagy kendővel rögzítsd magadon, hogy egymást melegíthessétek. A hideg levegő szárítja a bőrt, így hazaérve szenteljetek extra figyelmet a hidratálásra és bőrápolásra. 

Az öltözködési szabály érvényes a nagyobbacskákra is. Ha még a hó is leesik, ki tudna meggátolni egy totyogót abban, hogy belevesse magát a friss porhóba? A rétegek, a sapka-kesztyű-sál szentháromság, és a vízhatlan külső viselet a kulcsa a gondtalan és egészséges téli szezonnak. Ebben a korban az a legszebb, hogy nem csak rácsodálkoznak, de nagyon élvezik is a dolgokat a gyerekek. Egy szép hóesés, egy színes girland vagy a kedvenc karácsonyi dalod mind lehetőséget nyújt a mókára. Az izgő-mozgó gyerekekről azonban egy pillanatra sem veheted le a szemed készülődés közben. Bár segíteni még nem tudnak, bajt keverni annál inkább. 

Az ovisokkal már könnyebb szót érteni. Ha szerencséd van, még lelkesednek is azért, hogy besegítsenek a konyhában, a dekorálásban, de akár a takarításban is. A Télapó és a Jézuska remek motivációs erők. Mert ugye, a Jézuska nem visz ajándékot oda, ahol nem törlik le a port, vagy nem raknak rendet a szobában. Ha elég kreatívok vagytok, a házimunkát is játékká varázsolhatjátok. Ha ilyen korosztályú gyermeked van, akkor egy dologra kell nagyon figyelned: jól válaszd meg az ajándékokat és még annál is jobban rejtsd el őket! A gyerekek kíméletlenül megmondják, ha nem arra vágytak, amit a csomag rejt, és talán még el is sírják magukat. A szókimondás mellett pedig a kutakodáshoz is elég nagyok már, így akár véletlenül, akár szándékosan, de leleplezhetik a gondosan kitervelt meglepetést. Akkor pedig oda a varázs és a Jézuskát is nehéz lesz kimagyarázni. 

A nehézségek ellenére az ünnepek összehozzák a családot, és remek lesz visszaemlékezni a meghitt vagy játékos pillanatokra. A legjobb, ha megpróbáljuk lecsökkenteni a stresszt, és a külső elvárások helyett a saját és gyermekeink igényeit helyezzük szem elé. 

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy