Játékok évről évre – milyen játékot vegyünk a kicsiknek?

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A szülők tudják, mivel játszik a gyermekük, és mi az, amire szinte rá se néz. A rokonság és a barátok azonban gyakran esnek bele abba a hibába, hogy nem a gyerkőc életkorának legmegfelelőbb játékot választják. A túl korán vagy túl későn bevezetett játék pedig csak porfogó lesz a gyerekszobában. Összeállítottuk, milyen típusú játékokkal játszanak a gyerekek a különböző életszakaszaikban.

0-12 hónapos kor

Az első három hónap a megfigyelésé. A látásuk még homályos, ezért a kontrasztokat élvezik a leginkább. A szemek gyönyörködtetésén kívül a többi érzékszervre is ható játékok lehetnek a legalkalmasabbak egy ilyen korú baba szórakoztatásához.

Ezeket keresd: színek, csörgők, tükröződő felületek, padlószőnyegek, interaktív táblák, plüssállatok és babák (arckifejezéssel, lehetőleg nagy mosollyal), puha textillabdák.

1-2 éves kor

Ebben az időszakban már a mozgásé és a tapintásé a főszerep. A kicsik előtt kinyílik a világ, szeretnek mászni, megragadni dolgokat, sőt, egyszerűbb cselekvéssorozatokat végrehajtani. A legérdekesebb játékokat egymásra lehet pakolni, lehet húzni vonni, miközben maguk a figurák is érdekesek.

Ezeket keresd: pakolható gyűrűk és formák, egymásba illeszthető alakzatok, tologatós és húzható játékok, gyerekhangszerek, gyerekjárművek, kevés darabos kirakósok, fürdőjátékok.

2-3 éves kor

A gyerekek játéka ebben a korban már komplex, képesek rövidebb történeteket összefűzni. Ez az az időszak, amikor a leginkább utánozzák a felnőttek leghétköznapibb cselekvéseit is; bevásárlás, telefonálás, takarítás. Ezzel együtt megnő az igényük a modern techinkára alapuló játékokra, ekkor kezdenek érdeklődni a robotok és az okoseszközök iránt.

Ezeket keresd: babák és plüssök, kiegészítők szerepjátékhoz (pl. teazsúr szett), gyerekjárművek, hangszerek, kirakósok, építőjátékok.

4-5 éves kor

Az óvodás korú gyerekek bármit megtanulnak, mindenre kíváncsiak, minden iránt érdeklődnek. A gyerekek várják a visszajelzést, ezért, ha rajzolnak vagy építenek valamit, dicsérd meg őket. Az interaktív játékok képesek azonnal ilyen visszajelzést nyújtani.

 

Ezeket keresd: művészeti kellékek, építőjátékok, elektronikus játékok, komplex kirakósok, öltöztethető babák, sporteszközök.

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy