Játékkal a fejlődésért

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A gondtalan gyerekkor a játékról szól. Rohangálni, babázni, krétarajzokat készíteni, vagy gyurmázni, kitalált kalózhajóval kincsekre vadászni – mert a gyerekeknek ugye, ez a munkájuk.

 

Önfeledt pillanatok, körbe-körbe, amíg a fenekükre nem huppannak – állítólag a gyerekeknek a legkönnyebb, ám ez nem teljesen igaz, ugyanis komoly erőfeszítéseket igényel, hogy a test és az elme egészségesen fejlődhessen.

 

Bár mókásnak látszik a gyereklét, egy igen komplikált szociális világ bújik meg mögötte. Kutatások tömkelege igazolja, hogy a játékkal töltött percek segítik az agyi funkciók fejlődését, kondicionálják a fizikumot és a koordinációs készségeket, valamint együttműködésre sarkallják a gyerekeket, hogy jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba a későbbiekben.

 

Dr. Stephen Soumi pszichológus elmondásai szerint az egerektől az emberekig, a kicsiknek szükségük van a játékidőre, hogy az segítse őket a fejlődésben. Kutatásai a rézuszmajmokra fókuszáltak. Vizsgálódásai során megfigyelte, hogy az aktív, szociális játék elősegítette a majmok agyának gyorsabb ütemű fejlődését – mindezt amellett fedezte fel, hogy jobbak lettek a csoportjukba való beilleszkedésben is a későbbiek során. A vizsgált alanyok agyi területei közti kapcsolatok rendkívül megerősödtek.

 

Az emberek – a majmokhoz hasonlóan – komplex, szociális struktúrában élnek, ezért fontos, hogy mielőtt felnőtté válnának, tét nélkül próbálkozhassanak a csoport részévé válni. Dr. Roberta Golinkoff szerint, a gyerekkorban a játékidő mértéke és milyensége nagyban befolyásolja a későbbi szociális normáknak való megfelelés sikerességét. Minél önfeledtebb a gyerekkor, annál könnyebben birkózik meg a problémákkal felnőttkorban. A flexibilitás, a motiváció és az egészséges önbizalom kialakulásáért is a játékkal töltött percek a felelősek.

 

A szülők a legjobb partnerek a gyerekek számára, hiszen a gyerekek, akik sokat beszélgetnek a felnőttekkel, a későbbiekben jobban teljesítenek az iskolában. A fizikai mozdulatokat igénylő játékok – mint például a fogócska – karbantartják a gyerekek kondícióját és ezáltal egészségesebbek lesznek. A szabad játékok során a gyerekek könnyebben megtanulják kezelni a stresszt, vagy a hétköznapi szituációkat azáltal, hogy fantáziájuk és érzelmi intelligenciájuk is fejlődik.

 

Játékok nélkül az ember izolálttá és depresszióssá válhat. Ha a pszichológiai és szociális aktivitás megvan, az élet egy pillanat alatt értelmet nyer.

 

JÁTÉKRA FEL!

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy