Játékkal a fejlődésért

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A gondtalan gyerekkor a játékról szól. Rohangálni, babázni, krétarajzokat készíteni, vagy gyurmázni, kitalált kalózhajóval kincsekre vadászni – mert a gyerekeknek ugye, ez a munkájuk.

 

Önfeledt pillanatok, körbe-körbe, amíg a fenekükre nem huppannak – állítólag a gyerekeknek a legkönnyebb, ám ez nem teljesen igaz, ugyanis komoly erőfeszítéseket igényel, hogy a test és az elme egészségesen fejlődhessen.

 

Bár mókásnak látszik a gyereklét, egy igen komplikált szociális világ bújik meg mögötte. Kutatások tömkelege igazolja, hogy a játékkal töltött percek segítik az agyi funkciók fejlődését, kondicionálják a fizikumot és a koordinációs készségeket, valamint együttműködésre sarkallják a gyerekeket, hogy jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba a későbbiekben.

 

Dr. Stephen Soumi pszichológus elmondásai szerint az egerektől az emberekig, a kicsiknek szükségük van a játékidőre, hogy az segítse őket a fejlődésben. Kutatásai a rézuszmajmokra fókuszáltak. Vizsgálódásai során megfigyelte, hogy az aktív, szociális játék elősegítette a majmok agyának gyorsabb ütemű fejlődését – mindezt amellett fedezte fel, hogy jobbak lettek a csoportjukba való beilleszkedésben is a későbbiek során. A vizsgált alanyok agyi területei közti kapcsolatok rendkívül megerősödtek.

 

Az emberek – a majmokhoz hasonlóan – komplex, szociális struktúrában élnek, ezért fontos, hogy mielőtt felnőtté válnának, tét nélkül próbálkozhassanak a csoport részévé válni. Dr. Roberta Golinkoff szerint, a gyerekkorban a játékidő mértéke és milyensége nagyban befolyásolja a későbbi szociális normáknak való megfelelés sikerességét. Minél önfeledtebb a gyerekkor, annál könnyebben birkózik meg a problémákkal felnőttkorban. A flexibilitás, a motiváció és az egészséges önbizalom kialakulásáért is a játékkal töltött percek a felelősek.

 

A szülők a legjobb partnerek a gyerekek számára, hiszen a gyerekek, akik sokat beszélgetnek a felnőttekkel, a későbbiekben jobban teljesítenek az iskolában. A fizikai mozdulatokat igénylő játékok – mint például a fogócska – karbantartják a gyerekek kondícióját és ezáltal egészségesebbek lesznek. A szabad játékok során a gyerekek könnyebben megtanulják kezelni a stresszt, vagy a hétköznapi szituációkat azáltal, hogy fantáziájuk és érzelmi intelligenciájuk is fejlődik.

 

Játékok nélkül az ember izolálttá és depresszióssá válhat. Ha a pszichológiai és szociális aktivitás megvan, az élet egy pillanat alatt értelmet nyer.

 

JÁTÉKRA FEL!

További hírek

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és

Uncategorized

Bemutatjuk az Aquadoodle kollekciót

Az Aquadoodle rajzszőnyegeivel szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ráadásul mindezt úgy, hogy biztosan nem lesz sem az asztal, sem a padló maszatos. A vízzel működő tollaknak köszönhetően