De mikor szólal már meg?

Megosztás

Nincs két egyforma ember, így két egyforma ütemben fejlődő baba sem. Az anyukás csoportok tele vannak csodás történetekkel olyan babákról, akik hihetetlenül fiatalon már komplett mondatokkal kommunikálnak, téged pedig frusztrál, hogy a kisbabád még azt sem mondta, hogy mama. Aggodalomra semmi ok, vannak gyerekek, akik óvodás korukig egy szót sem szólnak. A mai cikkben mutatunk egy irányadó ütemezést arra vonatkozóan, hogy átlagosan hogyan fejlődik a babák beszédkészsége. 

0 és 4 hónapos kor között 

A babák már az anyaméhben hallanak, de csak születés után tudják emberekhez és egyebekhez kötni a hangokat. Az anyjuk hangja megnyugtatja őket, az ugatásról pedig hamarosan felismerik, hogy mindig a kutya felől érkezik. Ekkor még csak sírással kommunikálnak, de lassan beindul a gügyögés és megjelennek az első elnyújtott mássalhangzók: az ó, az a és az e. Már a négy hetes babák is meg tudják különböztetni egymástól a szótagokat, még a hasonlókat is. 2 hónapos korukra pedig össze is tudják kötni azokat a szájmozgással. 

4 és 6 hónapos kor között 

Ekkor indul be a gügyögés igazán, hogy felváltsa az addigi babás sóhajokat. Megjelenik a hátul képzett g és k hang és az ajakhangok: m, p, b. Még nem érzik, mettől meddig tart egy mondat, de kihallják a saját nevüket, vagy az anya és apa szavakat, így ők ezekkel tagolják a hallott szöveget. Fontos, hogy 6 hónapos kor előtt, bár már felismerik a nevüket, még nem kötik azt önmagukhoz. Csupán egy fontos szónak érzékelik, mint azt, hogy szia, vagy pápá.  

7 és 12 hónapos kor között 

A gügyögés lassan szavakká alakul, bár talán még nem egészen helyesen. A gyerekek ebben a korban százszor is képesek elismételni ugyanazokat a hangokat, szándékosan. A 9 hónapos babák már elkezdik érteni és alkalmazni a gesztusokat, rámutatnak egyes dolgokra. A 10 hónapos kor a szóalkotások kora; az egymás mellé illesztett szótagok gyakran válnak a baba saját szavajárásává, akkor is, ha nem létező szóról beszélünk. Ebben a korban már megértik a gyakran használt szavakat, sőt, elkezdenek figyelni a hangsúlyozásra is, így a nem vagy fúj felkiáltásokkal meg lehet őket állítani abban, amire éppen készülnek. A szakértők szerint a babák első szavának ideje éppen az 12 hónapos kor. És hogy mik a leggyakoribb első szavak? A köszönések (szia, pápá), személyek (mama, papa), állatok (kutya, cica) és ételek (süti, iszi, stb.).  

13 és 18 hónapos kor között 

Az első szavak után nincs megállás; jön a többi. A használt szókincs először lassan épül fel, alig néhány szóval havonta, de az értett szavak száma már 50 vagy annál több is lehet. Először a főnevek ragadnak meg, és csak fokozatosan jegyzik meg az igéket és mellékneveket. Megpróbálkoznak egyszavas kérdésekkel, és különös élvezettel mondják majd azt, hogy Nem!. Bár még nem tudatosan, de lassan épül bennük a nyelvtan szerkezete, megértik egy mondat alanyát és tárgyát. Ezentúl képesek megérteni és végrehajtani egyszerű utasításokat. 

19 és 24 hónapos kor között 

A 19-20 hónapos babák nyelvi készségei hirtelen, ugrásszerűen fejlődnek. Nincs rá magyarázat, hogy az eddig lassú folyamat miért itt indul be igazán, de az ennyi idős babák már naponta 9 szót is megtanulhatnak. Általában ekkor jön el a „Miért?”-korszak is, így szinte tudat alatt is arra kényszerítenek, hogy újabb és újabb szavakkal szórakoztasd őket. Megjelennek a 2-4 szavas mondatok, és velük együtt a családi anekdotává váló aranyos kis hibák. Még sok a téves koncepció, például a labda szót sok gyerek használja mindenre, ami kerek  akár a teliholdra vagy a görögdinnyére. Lassan beépülnek a mondatokba az igék, és a babák minden eddiginél jobban figyelnek majd minden egyes szavadra, úgyhogy érdemes extra óvatosnak lenni. 

25 és 30 hónapos kor között 

Ez az időszak az eddig tanultak csinosítására és pontosítására szolgál. A mondatok bővülnek, a szavak árnyalódnak, és a legtöbb gyerek számára itt tisztulnak le a nehezebb hangok: tycsdzsdzs. A kicsik már értik az igeidőket, és a legtöbb információt a toldalékokból. Persze, előfordul, hogy a kicsik még hibásan használják ezeket. Ilyenkor úgy mutathatsz rá a hibára finoman, ha visszakérdezel helyesen. A beszédkészség fejlesztésére tanuljatok mondókákat, gyermekverseket és dalokat. Ha nagyobb a gond, érdemes a háziorvos vagy logopédus véleményét is kikérni. 

3 éves kor 

A gyerekek 3 éves koruktól általában már megállíthatatlanul beszélnek. Egyre bővülnek a mondataik, és akár már 300 szavas történeteket is el tudnak mesélni. Ekkor kezdenek igazán odafigyelni a komplex mesékre, mert már érteni fogják a történeteket. Olvassatok estimesét, nézzetek kicsiknek készült rajzfilmeket és beszélgessetek sokat. Kérdezd a kicsiket arról, milyen volt a bölcsödében, mit látott a séta során, vagy csak mesélje el a kedvenc meséjét. 

4 és 5 éves kor 

A kicsik ebben a korban már magabiztosan beszélgetnek a felnőttekkel, sőt akár vicceket is mondanak. Mire betöltik a hatot, nagyjából 2500 szóra bővül az aktív szókincsük, de 14.000 szót is megértenek. Megjelenik a nyelvben az absztrakt: a félelmek, az álmok vagy a hála. Még véthetnek hibákat, de ne tántorítsd el őket a beszédtől azzal, hogy felhívod ezekre a figyelmüket. Bár a televízió révén nőhet a szókincs, ebben a korban a képernyő szinte beszippantja a gyerekeket. Ügyelj arra, hogy ne töltsenek az egészségesnél több időt rajzfilmek és videók nézésével. A rajzfilmek nagy hátránya veled szemben az, hogy nem lehet rá reagálni, vagyis nem nyújt interakciót, ami különösen fontos lenne ebben a korban a későbbi szociális készségek miatt. 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és