Így manipulál a kisbabád!

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Talán azt gondolod, hogy egy kisbabánál nincs aranyosabb és ártatlanabb a világon, ám kutatások azt mutatják, hogy már a pár hónapos babák is elég ravaszak a környezetük tudatos befolyásolásához – méghozzá azért, hogy még többet tanulhassanak. 

Kimutatták, hogy a babák gügyögéssel képesek megváltoztatni a tanulási környezetüket. Hiszen, ha a kicsi gügyög, a szülők beszélni kezdenek hozzá. Az egyik kutatásban 30 anya-baba páros kommunikációját vizsgálták, különös tekintettel az anyák szóválasztására és szavaik és mondataik hosszára, amikor a kicsik gügyögésére reagáltak. 

A két napos megfigyelés alatt észrevették, hogy a gyerekek hangjára a szülők rövidebb mondatokat és kevésbé választékos szavakat használtak. Például, ha egy kisgyerek szó nélkül odavitt egy játékot az anyjához, az azt mondta Hoztál nekem egy játékot, ugye?, míg, ha közben gügyögött is, akkor a szülői válasz megváltozott, és inkább csak annyit mondtak. “Ez a macid.“. 

Szintén megfigyelték, hogy azok a babák, akiknek az anyukája rövidebb mondatokat és szavakat használt, a második napon sokkal inkább felidézték az előző nap hallottakat. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a babák azért gügyögnek a gondozóikhoz, hogy még többet hallhassák ugyanazokat a szavakat, és ezáltal jobban elsajátíthassák őket. 

A babák gügyögése nem csupán aranyos, de nélkülözhetetlen az egészséges agyi fejlődéshez, valamint a későbbiekben a beszéd elsajátításához. Érdemes a babákhoz sokat beszélni, tőmondatokban és gyakran ismételve ugyanazokat a szavakat. Éppen ezért remek segítség lehet egy beszélő játék, ami számtalanszor elismétel bizonyos kifejezéseket a kicsik számára. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a szülői beszéd és figyelem nem helyettesíthető mással. 

További hírek

Uncategorized

Óvodakezdés – Könnyen is mehet!

Szülőként jobban rettegünk attól, hogy gyermekünket ott kell hagyni az óvodában, mint maga a gyermek? Úgy érezzük az első nap mindkettőnk számára nehéz lesz? Biztosan