A babák érzékszerveinek jótékony stimulációja

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A kisbabák születésük után minden erejükkel azon vannak, hogy egészségesen és jó ütemben fejlődjenek. A látványos testi gyarapodáson kívül az érzékszervek is egyről a kettőre erősödnek fel. Mutatjuk, mivel segítheted őket jobban látni, hallani vagy éppen tapintani! 

A babák mind az öt érzékszervükkel nyitottak a világra és a tapasztalataikon keresztül tanulnak és kötődnek. A tapintás és a hallás teljesen kifejlett már egy újszülöttnél is, míg a látás csak hónapok alatt tökéletesedik. 

 

Látás 

Az újszülött baba 20-30 centiméterre lát, gyakran még homályosan. Főleg alakokat és árnyakat érzékel, látja, ha valami kicsi vagy nagy, fényes vagy sötét. Egy 4 hónapos baba viszont már messzebbre lát, követi a tárgyak mozgását, 5 hónapos korára pedig a mélységet is érzékeli már. Valamikor ebben a korban alakul ki a színlátás is. Mire járni tanul, már a távolságot is fel tudja mérni. 

Hogyan segítsd? A divatos pasztellszínek helyett érdemes a babaszobát harsány, kontrasztos színekkel dekorálni. Az is segít, ha néha áthelyezed a kiságyat, vagy váltogatod az oldalt, amikor eteted; így más szögekből tud nézelődni. Amikor mosolyogsz vagy beszélsz hozzá, közeledj az arcához, hogy jól lássa a mimikád. A 4 hónapos babák szemmozgására jó hatással van a kukucska játék. 

Hallás 

A hallás kifejlődése már az anyaméhben elkezdődik, ezért ismerős a babáknak az édesanyjuk és a közvetlen családtagok hangja. Ébren érzékeny a hallásuk, álmukban azonban olykor a legnagyobb zajt is átalusszák. Mire 2 hónapos lesz, már utánozza is a környezetéből megismert hangokat, 4 hónaposan megkezdődik a gügyögés, 6 hónaposan pedig már az általad kiadott hangokat is képes megformálni. 

Hogyan segítsd? A beszéd, a felolvasás és az éneklés mind segítenek a babának, nem csak a hallás tökéletesítésében, de a személyiségfejlődésben, a nyelvi fejlődésben és a kapcsolatteremtésben is. A mindennapi tevékenységek közben mesélj neki a hangokról, amiket hall. A nehezen alvó babáknak a fehér zajt generáló kis gépek segíthetnek, amelyek megnyugtatják és az anyaméhre emlékeztetik őket. 

Tapintás 

A tapintás még a hallásnál is fejlettebb egy újszülött esetében. Érzik a hőmérsékletet, az anyagokat, a formákat és a súlyokat. A tapintás különösen fontos szerepet játszik a kötődés során; nem véletlenül helyezik az újszülött babákat anyjuk mellkasára, gyakran közvetlen bőrérintkezéssel. Az összebújás biztonságérzetet nyújt a világgal még csak ismerkedő babáknak. A nagy felfedezések idején pedig vigyázzunk, mert a látásukban még nem bízó kicsik a szájukkal próbálnak felmérni minden apróbb tárgyat. 

Hogyan segítsd? Vedd fel a babád sokszor, ringasd, ölelgesd. Kenegesd a bőrét ápoló krémekkel, vagy játszatok a különböző textúrákkal; milyen érzés a plüssállatot vagy a műanyag csörgőt érinteni? 

Szaglás 

A babák a kezdetektől jól érzik az illatokat. Mivel a látásukra még kevésbé támaszkodhatnak, az anyjukat és más családtagjaikat is többek között illat alapján azonosítják be. Az ebédet is komolyan veszik; egy baba meg tudja különböztetni az anyatejet a tápszertől, pusztán az illata alapján. Ez a kitűnő szimat gyakran okoz gondot akkor, amikor szeretnénk, hogy a baba átaludja az éjszakát; elég csak belesned az ajtón, a kicsi máris megismeri az illatod és jogosan várja majd az etetést.  

Hogyan segítsd? Az illatok esetében a változatosság kellemetlenséget okozhat, így törekedj arra, hogy ugyanazokat a – lehetőleg illatanyagmentes – tisztálkodószereket használd a baba körül. Kíméld a parfümös üveged és a dezodort, mert ezek a mesterséges illatok irritálhatják a kicsi orrát. Azonban a természetes szagokat vezesd be játékosan: szagoljatok együtt sajtot, fűszereket vagy virágokat. 

Ízlelés 

Az ízlelés szintén teljesen kifejlődik, mire a kicsi világra jön, sőt, az anyatejből azt is érzi, mit evett az anyukája szoptatás előtt. Természetünktől fogva édes szájjal születünk – amiben persze az evolúciónak is része van, ezért kevésbé dob fel egy csecsemőt az anyatej egy sós vacsora után, mintha csokoládét és gyümölcsöket fogyasztanál.  

Hogyan segítsd? Egyél változatosan a szoptatási időszakban, így a baba megismerkedik a különféle ételekkel, és könnyebb lesz a hozzátáplálás fél éves kortól. Persze, érdemes előtte a gyermekorvossal egyeztetni az esetleges ételallergiák miatt. 

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy