A babák érzékszerveinek jótékony stimulációja

Megosztás

A kisbabák születésük után minden erejükkel azon vannak, hogy egészségesen és jó ütemben fejlődjenek. A látványos testi gyarapodáson kívül az érzékszervek is egyről a kettőre erősödnek fel. Mutatjuk, mivel segítheted őket jobban látni, hallani vagy éppen tapintani! 

A babák mind az öt érzékszervükkel nyitottak a világra és a tapasztalataikon keresztül tanulnak és kötődnek. A tapintás és a hallás teljesen kifejlett már egy újszülöttnél is, míg a látás csak hónapok alatt tökéletesedik. 

 

Látás 

Az újszülött baba 20-30 centiméterre lát, gyakran még homályosan. Főleg alakokat és árnyakat érzékel, látja, ha valami kicsi vagy nagy, fényes vagy sötét. Egy 4 hónapos baba viszont már messzebbre lát, követi a tárgyak mozgását, 5 hónapos korára pedig a mélységet is érzékeli már. Valamikor ebben a korban alakul ki a színlátás is. Mire járni tanul, már a távolságot is fel tudja mérni. 

Hogyan segítsd? A divatos pasztellszínek helyett érdemes a babaszobát harsány, kontrasztos színekkel dekorálni. Az is segít, ha néha áthelyezed a kiságyat, vagy váltogatod az oldalt, amikor eteted; így más szögekből tud nézelődni. Amikor mosolyogsz vagy beszélsz hozzá, közeledj az arcához, hogy jól lássa a mimikád. A 4 hónapos babák szemmozgására jó hatással van a kukucska játék. 

Hallás 

A hallás kifejlődése már az anyaméhben elkezdődik, ezért ismerős a babáknak az édesanyjuk és a közvetlen családtagok hangja. Ébren érzékeny a hallásuk, álmukban azonban olykor a legnagyobb zajt is átalusszák. Mire 2 hónapos lesz, már utánozza is a környezetéből megismert hangokat, 4 hónaposan megkezdődik a gügyögés, 6 hónaposan pedig már az általad kiadott hangokat is képes megformálni. 

Hogyan segítsd? A beszéd, a felolvasás és az éneklés mind segítenek a babának, nem csak a hallás tökéletesítésében, de a személyiségfejlődésben, a nyelvi fejlődésben és a kapcsolatteremtésben is. A mindennapi tevékenységek közben mesélj neki a hangokról, amiket hall. A nehezen alvó babáknak a fehér zajt generáló kis gépek segíthetnek, amelyek megnyugtatják és az anyaméhre emlékeztetik őket. 

Tapintás 

A tapintás még a hallásnál is fejlettebb egy újszülött esetében. Érzik a hőmérsékletet, az anyagokat, a formákat és a súlyokat. A tapintás különösen fontos szerepet játszik a kötődés során; nem véletlenül helyezik az újszülött babákat anyjuk mellkasára, gyakran közvetlen bőrérintkezéssel. Az összebújás biztonságérzetet nyújt a világgal még csak ismerkedő babáknak. A nagy felfedezések idején pedig vigyázzunk, mert a látásukban még nem bízó kicsik a szájukkal próbálnak felmérni minden apróbb tárgyat. 

Hogyan segítsd? Vedd fel a babád sokszor, ringasd, ölelgesd. Kenegesd a bőrét ápoló krémekkel, vagy játszatok a különböző textúrákkal; milyen érzés a plüssállatot vagy a műanyag csörgőt érinteni? 

Szaglás 

A babák a kezdetektől jól érzik az illatokat. Mivel a látásukra még kevésbé támaszkodhatnak, az anyjukat és más családtagjaikat is többek között illat alapján azonosítják be. Az ebédet is komolyan veszik; egy baba meg tudja különböztetni az anyatejet a tápszertől, pusztán az illata alapján. Ez a kitűnő szimat gyakran okoz gondot akkor, amikor szeretnénk, hogy a baba átaludja az éjszakát; elég csak belesned az ajtón, a kicsi máris megismeri az illatod és jogosan várja majd az etetést.  

Hogyan segítsd? Az illatok esetében a változatosság kellemetlenséget okozhat, így törekedj arra, hogy ugyanazokat a – lehetőleg illatanyagmentes – tisztálkodószereket használd a baba körül. Kíméld a parfümös üveged és a dezodort, mert ezek a mesterséges illatok irritálhatják a kicsi orrát. Azonban a természetes szagokat vezesd be játékosan: szagoljatok együtt sajtot, fűszereket vagy virágokat. 

Ízlelés 

Az ízlelés szintén teljesen kifejlődik, mire a kicsi világra jön, sőt, az anyatejből azt is érzi, mit evett az anyukája szoptatás előtt. Természetünktől fogva édes szájjal születünk – amiben persze az evolúciónak is része van, ezért kevésbé dob fel egy csecsemőt az anyatej egy sós vacsora után, mintha csokoládét és gyümölcsöket fogyasztanál.  

Hogyan segítsd? Egyél változatosan a szoptatási időszakban, így a baba megismerkedik a különféle ételekkel, és könnyebb lesz a hozzátáplálás fél éves kortól. Persze, érdemes előtte a gyermekorvossal egyeztetni az esetleges ételallergiák miatt. 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és