A babák és az idegen nyelvek

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A mai világban már elképzelhetetlen, hogy a gyerekek ne tanuljanak nyelveket. A kvázi globális közvetítőnyelvként használt angollal sokan már a televízióból vagy az internetről megismerkednek, még az előtt, hogy tanulni kezdenék a nyelvet. Nem veszélyezteti a baba beszédkészségét a túl korán bevezetett idegen nyelv? 

A többnyelvű családokban a gyerekek rögtön elsajátíthatnak különböző nyelveket, amik előnyt jelentenek majd számukra az iskolában és felnőttként. Egyesek azonban félnek az új nyelvek bevezetésétől, és aggódnak, hogy esetleg negatív hatással lesznek az anyanyelvi beszédkészségre. Való igaz, hogy a többnyelvű családok gyermekei általában kissé később kezdenek beszélni, de akkor semmivel sem művelik a nyelvet rosszabbul, mint kortársaik. 

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a babák már az anyaméhben meg tudják különböztetni az eltérő beszélt nyelveket. Az amerikai kutatók szerint a babák érzékenyek lehetnek a nyelvek különböző ritmusára, és ez alapján reagálhatnak eltérően; például megváltozhat a szívverésük üteme. A vizsgálatot egy-egy hónappal a születés előtt végezték, így az továbbra sem biztos, hogy ez az érzékenység mikor fejlődik ki a magzatokban. Az viszont bizonyos, hogy az újszülött babák már rendelkeznek ezzel a nyelvi készséggel.  

Ha beszélő vagy zenélő játékokat keresünk, esetleg gyerekdalokat hallgatunk a kicsikkel, ne féljünk az idegen nyelvektől. A gyerekek érzékelik, hogy az anyanyelvüktől eltérő szöveget hallanak és az így megtanult szavak nem fognak tévesen beépülni a magyar szókincsükbe. 

További hírek

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és

Uncategorized

Bemutatjuk az Aquadoodle kollekciót

Az Aquadoodle rajzszőnyegeivel szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ráadásul mindezt úgy, hogy biztosan nem lesz sem az asztal, sem a padló maszatos. A vízzel működő tollaknak köszönhetően