Étel és játék – az agyi fejlődésért

Megosztás

Arról már sokat hallottunk, hogy a játékok hogyan fejlesztik a csöppségeket már az első hetektől, de tudtad, hogy az ételeknek is szerepe van a babád megfelelő agyi fejlődésében?  

Az idegsebész Dr. Teresa Purzner egy cikkében összeszedte a legérdekesebb ételeket, amikkel egyszerre táplálhatod és fejlesztheted gyermeked a különböző életszakaszokban. 

6 hónapos korban 

Ez az időszak a látásé; a babák egyre több dolgot vesznek észre és igényelni is fogják az izgalmas látványvilágot. Lásd el színes, kontrasztos, mintás játékokkal, lapozgassatok képeskönyvet, uzsonnára pedig jöhet egy kis zöldségválogatás. A répa, az édesburgonya, a spenót és a tök gazdag a szemnek nélkülözhetetlen A vitaminban, míg a borsó, a brokkoli és a leveles zöldségek luteinnel, a tojás, a banán és a hínár pedig jóddal turbózza a látást. 

7 hónapos korban 

Megkezdődik a felkészülés a járáshoz; ekkor minden az egyensúlyozásról és az izmok koordinációjáról szól. A nagy motoros és finom motoros készségek egyaránt dolgoznak, a kicsik egyre több dolgot fognak meg és pakolnak jobbról balra. Ilyenkor nagy sikere lehet azoknak a játékoknak, ahol alakzatokat illesztenek a formákba, színeket párosítanak színekhez, vagy guruló játékokat tologathatnak. Az energiát a kisagyat támogató cinkben, folsavban és B3 vitaminban gazdag vacsorával pihenjétek ki. Sok cinket tartalmaz a spenót, a tojásfehérje és a marhahús, míg folsav a hüvelyes és leveles zöldségekben, brokkoliban, B3 vitamin pedig a tökmagban, és más hüvelyesekben fordul elő nagy mértékben. A tuti befutó a bab, amely mind a hármat tartalmazza. 

12 hónapos korban 

Az első szülinap környékén a kognitív képességeké a főszerep: figyelem és türelem. Ha szeretnél ezeken javítani, érdemes olyan játékokat adni a kicsinek, ahol keresgélnie kell bizonyos alakokat vagy figurákat. Ha ebédidőben is erősítenéd a figyelemért felelős parietális lebenyt, a fehérje lesz a legjobb tápanyag. Kerüljön az asztalra soványhús, hal, csirke, bab, lencse és csicseriborsó. Az edző termi menüt gazdagíthatod tökkel, édesburgonyával, gombával, tengeri hínárral és leveles zöldségekkel, mert ezek vasban is gazdagok. 

18 hónapos korban 

A kisbabád feltehetően éppen nagy erőkkel keresi a megfelelő szavakat minden lehetséges helyzetben. Mesélj neki és beszéltesd, válassz olyan interaktív játékokat, amik segítségével szavakat tanulhat. Gőzerővel dolgozik a frontális lebeny, ezt pedig E vitaminnal, vassal, fehérjével és a DHA nevű omega-3 zsírsavval támogathatod. Ez utóbbiért vezesd be az olajos halakat, a lazacot, tonhalat, pisztrángot, heringet, makrélát és az édesvízi algákat – ha most megszereti, azzal hatalmas előnyre tesz szert az egészséges felnőttkor elérésében. Nassolásra kiváló az E vitaminban gazdag napraforgómag, mandula és mogyoró. 

24 hónapos korban 

Egy kétéves kisgyerek már kész felnőtt; képes összetett mondatokat alkotni és megérteni, éppen az elvont gondolkodás elsajátításán ügyködik. Minden érdekli és mindent el is kell sajátítania. Fejleszd az óvodai érettséghez feltétlenül szükséges készségeket. Ebben a korban ismét a parietális lebenyen van a hangsúly, így a fehérje és a vas továbbra is sűrűn szerepeljen az étlapon a boldog és sikeres baba érdekében. 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és