A karácsony és az alvásrutin – nem kell, hogy kizárják egymást

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Az ünnepi sürgés-forgás, az izgalmak és a rokonlátogatás felboríthatja a kicsik alvásciklusát. A nagyobbakat talán nehezebb lesz rávenni a délutáni szunyókálásra, de hosszú távon érdemes tartani magatokat az alvásrendhez. Mutatjuk, hogyan varázsolhatod ágyba az izgatott lurkókat karácsonykor is. 

 

  1. Légy éber az álmosságra!

A biológia nem hazudik. Ha a lurkó azt is mondja, hogy nem álmos, az ásítást képtelen lesz elnyomnyi. Ha ebéd után ásítozik, vagy estefelé már le-lehunyja a szemét a tévé előtt, érdemes rögtön akcióba lendülni és lefektetni a kis álomszuszékot. 

 

  1. Hanggal a hangok ellen!

Ha családiösszejövetelt tartotok, az apróságok talán sem akarnak majd kimaradni a jóból. Ha a felnőttek tovább beszélgetnek, te akkor is igyekezz lefektetni a kicsiket. A fényt és a hangokat kizárhatod a csukott ajtóval. Ha mégis beszűrődik, azt fehér zaj-generátorral, vagy nyugtató dallamú gyerekjátékokkal semlegesítheted. Esetleg kapcsolj be egy magnót egy lágy karácsonyi dallammal, és osonj be leállítani akkor, ha már elcsendesedett a ház. 

 

  1. Csak mértékkel a fűtéssel!

Télen hideg van, azt pedig semmiképpen sem szeretnénk, ha megfáznának a gyerekek. Azonban sokszor előfordult, hogy a jó melegre felfűtött szoba rontja az alvás minőségét. Az ideális hőmérséklet alváshoz 20 fok körül van. A levegő hőmérséklete helyett meleg pizsamával vagy jó minőségű takaróval tarts melegen a gyermeked és saját magad egyaránt. 

 

+1 Légy következetes! 

Szenteste megengedsz plusz egy órát, majd csodálkozol, hogy a következő napokban nem hajlandó aludni az izgatott kis lurkó? A gyerekeknek – és a felnőtteknek is – már negyedóra is nyomot tud hagyni az alvásciklusukban. Az időn kívül a helyet se váltogasd, ha nem muszáj. Ha a kicsik a délutáni szundit egyik nap a kanapén töltik, a másik nap az ágyukban, az összezavarja a szervezetüket. Az alvó test emlékszik a helyekre, ezért, ha lehet, az ágyat csak alvásra használjátok, de arra mindig! 

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy