Számít a születési sorrend?

Megosztás

Egy vagy több gyerek? Fiú vagy lány? Hány év legyen közöttük? A családtervezésnél a szülők számos lehetőség között találnak rá az ideálisra, végső soron azonban a természet is beleszól abba, kinek mennyi és milyen testvér adatik meg. Ebben a cikkben sorra vesszük a születési sorrend adta pozíciókat, az ezekhez társuló személyiségjegyeket és azt, mit tehet a szülő azért, hogy a gyermeke kiegyensúlyozott legyen.

Az elsőszülött

Az első gyerekek csak a szüleikre nézhetnek fel, azok pedig nagy figyelmet szentelnek minden mozdulatuknak, főleg az „elsőknek”. Nincsenek nagyobb testvéreik, akik cukkolnák őket. Mindezek miatt magabiztosak és kész vezéregyéniségek már fiatal korban. Ha átesnek a ló túloldalára, maximalista válhat belőlük, és nehezen ismerik be, ha hibáznak.

Szülőként arra érdemes figyelni, hogy ne állítsuk őt példaként a kisebbek elé, mert ez felesleges nyomást helyez az elsőszülött gyermekre. Szintén ezért kerüljük szidáskor az olyan mondatokat, mint a „Neked tudnod kellett volna!” vagy „Te vagy a nagyobb, legyél okosabb!” Ha a nagyobbnak plusz kötelezettségei vannak a kisebbel szemben, akkor kapjon plusz kiváltságokat is. A legfontosabb pedig az, hogy ne felejtsük el, ő is gyerek; ne hagyatkozzunk rá túlságosan a kisebbek nevelésében vagy ellátásában.

A középső

A második gyerek sokszor veszi fel a fekete bárány szerepét, hiszen próbál kilépni a testvér árnyékából. Gyakran kiskorától kezdve lázadó, mert küzd a figyelemért, amit a szülők leginkább a nagyobb és a kisebb gyerekeknek adnak meg. Nehéz helyzete azonban számtalan hasznos képességgel ruházza fel: alkalmazkodó, diplomatikus és jól tűri a vereséget felnőtt korában. Realista, kevésbé elkényeztetett és nagy mértékben önálló. Gyakran a család helyett a barátok felé fordul.

Szülőként rengeteget tehetünk a középső gyermekünk lelki egyensúlyáért. Köszönjük meg neki, ha segít a fiatalabb és az idősebb testvér vitájának elsimításában. Teremtsük meg neki a lehetőséget, hogy a testvérein kívül más gyerekekkel is találkozzon; vigyük a játszótérre, engedjük ott aludni egy barátjánál – itt kiléphet a középső szerepéből. Ezen kívül töltsünk vele sok időt kettesben, amikor kizárólag neki szenteljük a teljes figyelmünket, hiszen helyzetéből fakadóan neki mindig osztoznia kell rajtunk.

A legkisebb

A rutinos szülő hajlamos kicsit elengedni a gyeplőt: már nem félti úgy a kicsit, ahogy az elsőt annak idején. Éppen ezért a kicsit kevésbé szidják le és többet engednek meg neki. A legkisebb gyerekből társasági felnőtt lesz, aki szeret megnevettetni másokat. A középsőhöz hasonlóan ő is hajlamosak a lázadásra, hiszen folyton előtte van legalább egy nagyobb, erősebb, ügyesebb és okosabb gyerek.

Szülőként úgy terelhetjük a helyes irányba a legkisebbet, ha engedjük dönteni; ezzel mutatjuk ki, hogy attól még, hogy kicsi, igenis komolyan vesszük őt. Ne becsüljük le az „első” eseményeit sem, hiába láttuk már az összes testvérnél az első lépéseket, hallottuk az első szavakat, és így tovább. Emellett ne felejtsünk el feladatokat és felelősséget osztani rá, különben felnőttként is hajlamos lesz kibújni a munka alól.

Az egyke

Mi van akkor, ha nincs se idősebb, se fiatalabb testvér? Ebben az esetben a szülők minden figyelme és odaadása az egyke gyereké. Az elsőszülött gyerekre vonatkozó előnyök hatványozódnak, ugyanakkor a hátrányokat sosem ismeri meg. Nem lesz kihez hasonlítania magát, nem lesz, kire vigyázzon, és osztozkodnia sem kell senkivel. Az egyke hamar apró felnőtté válik, aki fontosnak érzi magát, és igencsak dühbe gurul, ha valami nem úgy alakul, ahogy ő azt szeretné.

Szülőként sokat tehetünk egyke gyermekünkért, ha közösségbe visszük. A játszótéren megtanul sorba állni a hintához vagy osztozkodni a homokozólapáton. Ezeket az óvodában is megtanulja, de ha ott szembesül a közösség „sötét” oldalával, akkor problémás gyerekké válhat. Az egyke egyenesen robog a maximalizmus felé. Mutasd meg neki, hogy még te, a szülő sem vagy tökéletes, így neki sem kell azzá válnia. Ugyanígy, ha valamit te tökéletesen csinálsz, de ő nem, akkor se erőltesd rá a hibátlan munkát. Hidd el, magától is egyre ügyesebb lesz majd.

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és