Mikortól játszik egy kisbaba?

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Ha kisbaba érkezik a családba, a rokonok és a barátok gyakran hoznak ajándékba ruhákat és játékokat a kis jövevénynek. A ruhákat méretük szerint eltehetjük későbbre, de vajon mennyit kell várnunk, mielőtt érdemes játékot adni a kicsik kezébe?

Az újszülöttek számára az anyatej és a szülő megnyugtató közelsége a legfontosabb. A picik szinte folyton alszanak az étkezések között. Korábbi cikkeinkben már szó volt arról, hogy a látás, hallás és tapintás milyen ütemben fejlődik a kisbabáknál. Az első hónapokban hiába nyomunk a kezükbe aranyos plüssállatokat, még nem igazán látják a színeit és formáit. Megfogni sem nagyon tudják, legfeljebb megcsócsálják egy kicsit.

A kor, amitől érdemes játékot adni a kisbabának, a negyedik hónap. Persze ez babánként eltérhet, ahogy senki sem fejlődik egyforma ütemben. Mégis, a szakértők általánosságban a négyhónapos kor körüli időszakot javasolják a játékok bevezetését a babák mindennapjaiba.

Egy négyhónapos baba már rendelkezik annyi izommal, valamint kéz-szem koordinációval, hogy megragadhasson kisebb játékokat. Amint felfedezi ezt a képességét, előszeretettel gyakorolja is majd; a kicsiknek örömet okoz, hogy végre felfedezhetnek bizonyos tárgyakat a közvetlen környezetükben, kinyúlhatnak értük és közelebb húzhatják őket.

Ahogy fejlődik a látás, úgy lesz képes a kicsi követni a tárgyak mozgását – ilyenkor érdemes bekapcsolni a kiságyak fölé helyezhető, forgó figurákat, vagy el lehet kezdeni kesztyűbábozni a babának.

Játékok hiányában a kisbabák egyéb módon találják fel magukat: például megragadják a lábacskáikat és a szájukhoz emelik, hogy jobban megvizsgálják a saját testrészüket. Ahogy a lábukat, kezüket, úgy a játékokat is szívesen veszik szájba. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy a játékok tiszták legyenek. A tisztításhoz természetes szereket használjunk, mert a hátramaradt kemikáliák akár mérgezéshez is vezethetnek.

Szintén érdemes komolyan venni a játékgyártók figyelmeztetéseit a csomagolásokon. A 3 éven aluliak számára nem ajánlott figyelmeztetéssel ellátott játékok esetében a játék apró elemei (vagy a nagyobb darabok eltörve) lenyelés során fulladásveszélyt okozhatnak. Lehetőleg mindig tartsuk szemmel a kisbabánkat, ha játék van a kezében, hogy ne legyen belőle baj.

További hírek

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és

Uncategorized

Bemutatjuk az Aquadoodle kollekciót

Az Aquadoodle rajzszőnyegeivel szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ráadásul mindezt úgy, hogy biztosan nem lesz sem az asztal, sem a padló maszatos. A vízzel működő tollaknak köszönhetően