Mikortól játszik egy kisbaba?

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Ha kisbaba érkezik a családba, a rokonok és a barátok gyakran hoznak ajándékba ruhákat és játékokat a kis jövevénynek. A ruhákat méretük szerint eltehetjük későbbre, de vajon mennyit kell várnunk, mielőtt érdemes játékot adni a kicsik kezébe?

Az újszülöttek számára az anyatej és a szülő megnyugtató közelsége a legfontosabb. A picik szinte folyton alszanak az étkezések között. Korábbi cikkeinkben már szó volt arról, hogy a látás, hallás és tapintás milyen ütemben fejlődik a kisbabáknál. Az első hónapokban hiába nyomunk a kezükbe aranyos plüssállatokat, még nem igazán látják a színeit és formáit. Megfogni sem nagyon tudják, legfeljebb megcsócsálják egy kicsit.

A kor, amitől érdemes játékot adni a kisbabának, a negyedik hónap. Persze ez babánként eltérhet, ahogy senki sem fejlődik egyforma ütemben. Mégis, a szakértők általánosságban a négyhónapos kor körüli időszakot javasolják a játékok bevezetését a babák mindennapjaiba.

Egy négyhónapos baba már rendelkezik annyi izommal, valamint kéz-szem koordinációval, hogy megragadhasson kisebb játékokat. Amint felfedezi ezt a képességét, előszeretettel gyakorolja is majd; a kicsiknek örömet okoz, hogy végre felfedezhetnek bizonyos tárgyakat a közvetlen környezetükben, kinyúlhatnak értük és közelebb húzhatják őket.

Ahogy fejlődik a látás, úgy lesz képes a kicsi követni a tárgyak mozgását – ilyenkor érdemes bekapcsolni a kiságyak fölé helyezhető, forgó figurákat, vagy el lehet kezdeni kesztyűbábozni a babának.

Játékok hiányában a kisbabák egyéb módon találják fel magukat: például megragadják a lábacskáikat és a szájukhoz emelik, hogy jobban megvizsgálják a saját testrészüket. Ahogy a lábukat, kezüket, úgy a játékokat is szívesen veszik szájba. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy a játékok tiszták legyenek. A tisztításhoz természetes szereket használjunk, mert a hátramaradt kemikáliák akár mérgezéshez is vezethetnek.

Szintén érdemes komolyan venni a játékgyártók figyelmeztetéseit a csomagolásokon. A 3 éven aluliak számára nem ajánlott figyelmeztetéssel ellátott játékok esetében a játék apró elemei (vagy a nagyobb darabok eltörve) lenyelés során fulladásveszélyt okozhatnak. Lehetőleg mindig tartsuk szemmel a kisbabánkat, ha játék van a kezében, hogy ne legyen belőle baj.

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy