Óvodakezdés – Könnyen is mehet!

Megosztás

Szülőként jobban rettegünk attól, hogy gyermekünket ott kell hagyni az óvodában, mint maga a gyermek? Úgy érezzük az első nap mindkettőnk számára nehéz lesz?

Biztosan minden szülő valahol így érez! Összeszedtünk hát nektek pár tippet és trükköt, hogy az óvoda első napjai mindkettőtök számára könnyedén menjen!

  1. Ismerkedjetek!

Ismerd meg az óvodát és az óvó néniket. A nyílt nap erre remek alkalom! Beszélgess el minden óvó nénivel, hogy biztos legyél benne, a gyermeked jó kezekben lesz. Gondoskodj róla, hogy gyermeked is előre megismerhesse őket, hisz így csökkenthető a kezdeti idegesség és a félelem az ismeretlen arcok iránt. A nyílt nap lehetőséget biztosít továbbá az ovis társak megismerésére is. Könnyen lehet, hogy gyermeked már ott talál barátokat, és nyáron alig várja majd, hogy újra találkozzon velük az oviban.

Ismerjétek meg a környezetet. Nézzétek meg együtt, hol fog ebédelni, hol tud mosdóba menni, hol fog játszani. A helyismeret nagy segítséggel lehet gyermeked számára a könnyebb alkalmazkodásban.

Koncentráljatok a szórakozásra. Miközben az osztályteremben tartózkodtok, mutass rá az olyan szórakoztató tevékenységekre, mint a művészeti asztal vagy az akvárium, hogy meg a gyermek a kalandot lássa az óvodában!

  1. Napi rutin

Szoktasd a gyerkőcöt az óvodai rutinhoz. 1-2 héttel előtte vezesd be otthon is az óvodai időpontoknak megfelelő étkezést, az időben felkelést, reggelizést és előkészületeket. Ezáltal a kicsi könnyebben alkalmazkodik a rendszerhez.

Próbáld meg napközben kevesebbet babusgatni, hogy hozzászokjon a hiányodhoz. Az első napok biztosan nagyon nehezek lesznek, azonban igen hasznos, ha gyermeked nem függ tőled teljes mértékben. Fontos, hogy el tudja foglalni magát nélküled is! Nem utolsó sorban pedig neked is segít a könnyebb elszakadásban!

  1. Érzelmi támogatás

Ha gyermeked nyugtalannak érzi magát, mondd el neki, hogy normális, hogy ideges és a többi gyerek is ugyanígy érez. Ha van, mesélj egy történetet arról, hogy te milyen ideges voltál az első óvodai napon, azonban hamar új barátokra leltél. Mondd neki, hogy pikk-pakk ő is várni fogja, hogy reggelente találkozhasson velük!

  1. A biztonságot adó otthon

Egy kedvenc játék, állat vagy családi fénykép sokat segíthet abban, hogy a kicsik biztonságban érezzék magukat az új környezetben. Kérdezd meg tőle, milyen otthoni játékot szeretne magával vinni, és tedd be a hátizsákjába. Ne ess azonban túlzásokba, az sem jó, ha a gyerkőc csak az otthonról hozott megszokott játékaival van körülvéve. Az uzsonnás dobozába tehetsz egy kis neki szánt cetlit, hogy érezze, anya szereti és nem hagyta el.

  1. Búcsúzás

Gyakoroljátok az elköszönést. Néhány gyermek számára a legnagyobb kihívást a búcsúzkodás jelentheti. Kis elválások által gyakorolható a rövid, rutinszerű elköszönés. Fejlesszetek ki egy gyors búcsúztatási rutint, és amikor eljön az ideje, ne húzd sokáig az elválást.Ne mondd neki, hogy nemsokára érte jössz, gyorsan eltelik a nap, mert ezzel azt nyomatékosítod benne, hogy az óvoda egy rossz dolog, melyet valahogy túl kell élni.

+1 Óvoda után

Érkezz időben az ovihoz, a késés felesleges stresszt okozhat gyermekednek. Ez az első hetekben játszik kiemelkedően fontos szerepet. Óvoda után kérdezd ki őt, mi tetszett neki az óvodában, meséljen a saját szavaival az élményeiről! Ha esetlegesen nem tetszett neki az első pár nap, erősítsd meg benne, hogy biztosan meg fogja találni a szépet és a szórakoztató dolgokat!

Reméljük, cikkünkkel segíteni tudtunk egy kicsit minden kedves ovikezdő szülőnek és gyermeknek. Jó ovikezdést kívánunk!

 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és