A gyermekek fejlődési folyamatának segítése játékokkal

Megosztás

A gyermek fejlődésének különböző fajtáit különböztetjük meg; a kognitív, a szociális érzelmi és a fizikai fejlődést. A gyermekek fejlődése a valóságban ennél sokkal összetettebb. Amikor a gyerekek megtanulnak járni (fizikai fejlődés), a nyelvi fejlődésük is ugrásszerűen fejlődik, amit a megtanult szavak számával mérnek (kognitív fejlődés). Vagy gondoljunk arra, hogy a felcseperedés közben kialakuló erős kötődések (szociális érzelmi fejlődés) teszik lehetővé azt, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat, hogy felfedezzék a világukat és többet tudjanak meg róla.

Kognitív fejlődés

A kognitív fejlődés magába foglalja, a gyermekek gondolkodásának folyamatát, hogy hogyan fedezik fel, hogyan értik meg az új információkat, hogyan tanulnak nyelvet és hogyan találnak ki dolgokat. Az emberi elme ugyan rendelkezik veleszületett képességekkel azt azonban, hogy hogyan növekszik, nagyban befolyásolja a gyermek környezete, az eszközök és a tárgyak. A különböző logikai fejlesztő játékok pedig hozzájárulnak a kognitív folyamatok minél optimálisabb fejlődéséhez. A Tomy Dumbó dallamok vidám felfedezőjáték fejleszti a logikát, a memóriát és a kreativitást.

Szociális érzelmi fejlődés

A szociális érzelmi fejlődés jelenti az érzelmek önszabályozását (más néven önszabályozást), a szociális tudatosságot, a kapcsolati készségeket, a végrehajtó funkciókat és a felelős döntéshozatal kialakítását. A kognitív fejlődéshez hasonlóan a szociális érzelmi fejlődés is a kapcsolatokon keresztül történő fokozatos tanulás folyamata, és a család a legfontosabb befolyásoló tényezője. Fontos, hogy odafigyeljünk gyermekünkre játék közben, és gyakran játszunk vele közösen! Az egész család számára játszható játékok, mint például a Falánk béka társasjáték, nem csak a kicsiknek, de a szülőknek is kellemes időtöltés nyújtanak.

Testi fejlődés

A gyermekek a motoros fejlődés szakaszain mennek keresztül, ahol elsajátítják a durva motoros készségeket (pl. triciklizés) és a finommotoros-készségeket (pl. rajzolás). Ahhoz, hogy megértsük, milyen gyorsan fejlődnek a gyermekek motoros készségei, képzeljünk el egy egyéves gyermeket, aki most kezd járni és kanalat használni, majd gondoljunk egy ötéves gyermekre, aki megtanul rollerezni és cipőt kötni. A fizikai képességek fejlesztése egészen kisgyermek kortól kiemelkedően fontos. Csecsemőknél ajánlott valamilyen szenzomotoros képességek kialakulását segítő játék használata, nagyobb korban pedig az egyszerűbb építőjátékok megismertetése a gyermekekkel. Ha pedig kreatív módon szeretnénk segíteni gyermekünket a fizikai fejlődés terén, a rajzolós játékokkal nem lőhetünk mellé!

 

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és