Mi kell az első lépésekhez?

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Az első szavaknál talán csak az első lépéseket várja jobban egy szülő. Mikor jön el a nagy pillanat? Vajon ott leszünk, amikor gyermekünk először lép egyet önállóan? Hiába nagy mérföldkő ez, jobb nem rágörcsölni. A járás ugyanis egy egyszerű fejlődési folyamat eredménye lesz.

Ha a szomszéd gyereke vagy az unokatestvérek már rég szaladgáltak ilyen idősen, hajlamosak lehetünk kétségbeesni és aggódni a kicsi rendes fejlődéséért. Ne legyünk türelmetlenek. Minden baba más ütemben halad; a kúszás-mászás mozdulatainak is megvan a maga szerepe mind a mozgáskoordinációs, mind az agyi fejlődésben, így nem érdemes sürgetni, vagy átugrani a fázisokat.

Lépések a járáshoz:

– Felülés: mire a baba 6 hónapos lesz, megfejti, milyen izmokat kell izzítania ahhoz, hogy egyenesen tarthassa a törzsét. Valójában az egyszerű üléshez is komoly izommunkára van szükség, de ezt gyerekkorban úgy begyakoroljuk, hogy mire felnövünk, teljesen automatizálódik az egész.

– Felhúzódzkodás: ezt a mozdulatot változatos életkorban sajátítják el a kicsik, de az átlag 10 hónapos korára tudja segítséggel ülő helyzetből állóba húzni magát. Ez nem kis teljesítmény, ugyanis a teljes testsúly 70%-a csípőtől felfelé oszlik el, így a lábaknak komoly kihívást jelent a biztos tartás.

– Mászás: a mászásra nehéz ráérezni, de ha megvan, a kicsik megállíthatatlanul járják be a lakás minden pontját.

– Járás: ha megvan, hogyan kell állni, és haladni, akkor már csak az egyensúlyra kell ráéreznie a kicsiknek, hogy biztonságosan elemelhessék egyik lábukat a talajtól.

A fejlődés üteme eltér, de a babád első lépéseire 9 és 15 hónapos kor között számíthatsz. A szórást az okozza, hogy a járásra rengeteg tényező van befolyással, köztük például a baba személyisége. Vannak gyerekek, akik mindenre képesnek érzik magukat és nem félnek az esésektől sem, míg mások csak a teljes biztonságba mernek kilépni. Emellett a nagyobb babák rendszerint később kezdenek el járni, mert meg kell erősödniük a súlyuk irányításához. Ha a kicsi a 16. hónap után sem jár, akkor érdemes elmenni egy kivizsgálásra, mert egy lappangó fülgyulladás is hátráltathatja a folyamatot.

További hírek

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és

Uncategorized

Bemutatjuk az Aquadoodle kollekciót

Az Aquadoodle rajzszőnyegeivel szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Ráadásul mindezt úgy, hogy biztosan nem lesz sem az asztal, sem a padló maszatos. A vízzel működő tollaknak köszönhetően