Hogyan győzzük le a kánikulát kisbabánkkal?

Megosztás

A nyár még javában tombol, ami nem csak a felnőtteket, de a kisbabákat is ugyanúgy megviseli, így különös figyelmet kell szentelnünk nekik. Számos kérdés felmerül ilyenkor az újdonsült szülőkben. Kiszáradhat a baba, ha csak anyatejet kap? Mi tévők legyünk, ha kiütéses a baba? Mikor sétáljunk és hogyan öltöztessük fel csemeténket? Mi a helyzet az alvászavarokkal?

Napozás

Újszülött babáknak egyáltalán nem szabad, míg a nagyobbaknak maximum 10 perc az ajánlott időtartam. A napon csak a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban tartózkodjunk velük, de akkor is gondoskodjunk arról, hogy a kis kobakjukat fedje valami, és ne feledkezzünk meg a magas faktorú fényvédőről sem! A titok a mértékletesség és fokozatosság. Szépen lassan szoktassuk hozzá babánk bőrét a napfényhez és a kozmetikumokhoz.

Babánk bőre

A nyári melegben könnyedén megjelenhetnek a viszkető bőrproblémák, csípések, kiütések is. Az izzadás miatt megjelenő apró, piros pöttyök leginkább a hátukon, a nyakuk körül és a fenekük környékén fordulnak elő. Ezt megelőzni csak úgy lehet, ha minél szellősebben öltöztetjük fel kisbabánkat. Hagyjuk nyugodtan, hogy egy szál pelusban, bodyban vagy akár pucéran legyen, illetve a napközbeni gyors pancsolás, vizes törölközővel való áttörlés is segíthet az elkerülésben. A szúnyogok elriasztására a szúnyogháló mellett érdemes az ablak környékére citromfű vagy levendulaolajat csepegtetni, hiszen ezeknek riasztó hatásuk van a rovarokkal szemben.

Folyadékháztartás

A megfelelő folyadékpótlás rendkívül fontos a nagy melegben. A kisbabák testének közel háromnegyede víz, folyadékháztartásuk pedig ingatag. Habár kevésbé izzadnak és kevesebb a lélegzéssel távozó hő is, mégis könnyebben kiszáradhatnak. Az anyatejes újszülötteket nem kell külön itatni, mert a tápanyagszükséglet mellett, a létfontosságú folyadékmennyiség is bevitelre kerül az anyatejjel. A nagy melegben kisbabánk többször igényelheti a szopizást, amit nem szabad megvonni tőle, hiszen a szoptatás elején termelődő, magasabb víztartalmú anyatej szomjoltó funkciót tölt be, és kevesebb tápanyagot tartalmaz. Ha kibírhatatlan a hőség vagy beteg a kicsi, akkor babavizzel vagy forralás után visszahűtött csapvízzel kombinálhatjuk az anyatejet. A tápszeres és hozzátáplált babákat érdemes étkezés előtt és után, illetve étkezés közben is megitatni.

Táplálás

Az is előfordulhat, hogy csökken babánk étvágya. Nem kell rajta meglepődni, hiszen mi, felnőttek is sokszor étvágytalansággal szenvedünk ilyen szélsőséges időjárásban. A hozzátáplált babáknál előfordulhat, hogy az anyatejen kívül mást nem is akar elfogadni a baba. Ha már szabad, próbáljuk meg lédús ételeket készíteni, zöldségekből, gyümölcsökből, főtt vagy pürésített formában.

Éjszakák

Ha az éjszakák is forróak, biztos, hogy kisbabánk fel fog kelni, hiszen szomjas lesz. Az anyatejes babáknak szopizniuk kell, a hozzátáplált babáknak pedig szükségük lesz a babavízre, hogy vissza tudjanak aludni. A megfelelő öltözetre is figyelni kell, hiszen, ha nagyon melege lesz, nem fog tudni jót pihenni. Lefekvés előtt célszerű kiszellőztetni a szobát és egy langyos vizes fürdőt venni.

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és