Ha nem figyelsz, a babád sem fog

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Egy kisbaba számára az anyukája, később a családja és a játékai jelentik az egész világot. Egy szülő számára pedig a kisbabája – és az otthona, a munkája, a barátai és a hobbija. A felnőtteknek számtalan dologra kell gondolniuk, akkor is, amikor éppen egy kisbabáról gondoskodnak. A figyelmed elkalandozása azonban olyan szinten hat a babákra, amire nem is gondoltál volna.

Bár eleinte legszívesebben folyton a kisbabánkat lesnénk, idővel szeretünk lazítani azokban a pillanatokban, amikor a kicsi teljes biztonságban van, és úgy tűnik, jól elfoglalja magát egy-egy játékkal. Ilyenkor jut eszünkbe, hogy még nem válaszoltunk valakinek üzenetben, vagy hogy ma még végig sem pörgettük a közösségi médiát, esetleg, hogy kellene valami jó recept az ebédhez. Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekek észre sem veszik, amikor a telefonhoz nyúlunk, nos akkor tévedünk.

Egy 2016-os kutatás során a tekintetet pontosan követő technológiával vizsgálták, hogy az egy éves gyerekek mennyi ideig figyelnek egy-egy tárgyra. Az eredmények azt mutatták, hogy a kicsik sokkal tovább szentelték figyelmüket egy tárgynak vagy játéknak, ha azt a szülő is velük nézte. Sőt, ha a közös figyelem tovább fennállt, akkor a gyerekek még tovább foglalkoztak az adott dologgal, az után is, hogy a szülő már elfordult attól.

A gyerekek a szülő mozdulatait és szavait utánozva tanulnak. Ha a kicsik azt látják, hogy alaposan megfigyelünk egy játékot, megértik, hogy az fontos, és ők is így tesznek. Míg látszólag minden figyelmüket a játéknak szentelik, közben nagyon is érzékenyek a szülő szemmozgására és figyelmére. Így tehát rögtön észreveszik, ha a babajáték helyett például a telefonunkat figyeljük, és hamar meg is tanulják, hogy a figyelem hosszából ítélve a telefonnál vagy a tévénél nincs is fontosabb vagy érdekesebb dolog a világon.

A játékokra irányuló figyelem egy babánál még talán nem tűnik fontos feladatnak, azonban ez készíti elő azokat a kognitív funkciókat, amik később jelentős mértékben befolyásolják majd a tanulásra való hajlandóságot, hatékonyságot, és akár figyelemzavar is kialakulhat azoknál a gyerekeknél, akik nem tanultak meg idejében koncentrálni.

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy