Ha nem figyelsz, a babád sem fog

Megosztás

Egy kisbaba számára az anyukája, később a családja és a játékai jelentik az egész világot. Egy szülő számára pedig a kisbabája – és az otthona, a munkája, a barátai és a hobbija. A felnőtteknek számtalan dologra kell gondolniuk, akkor is, amikor éppen egy kisbabáról gondoskodnak. A figyelmed elkalandozása azonban olyan szinten hat a babákra, amire nem is gondoltál volna.

Bár eleinte legszívesebben folyton a kisbabánkat lesnénk, idővel szeretünk lazítani azokban a pillanatokban, amikor a kicsi teljes biztonságban van, és úgy tűnik, jól elfoglalja magát egy-egy játékkal. Ilyenkor jut eszünkbe, hogy még nem válaszoltunk valakinek üzenetben, vagy hogy ma még végig sem pörgettük a közösségi médiát, esetleg, hogy kellene valami jó recept az ebédhez. Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekek észre sem veszik, amikor a telefonhoz nyúlunk, nos akkor tévedünk.

Egy 2016-os kutatás során a tekintetet pontosan követő technológiával vizsgálták, hogy az egy éves gyerekek mennyi ideig figyelnek egy-egy tárgyra. Az eredmények azt mutatták, hogy a kicsik sokkal tovább szentelték figyelmüket egy tárgynak vagy játéknak, ha azt a szülő is velük nézte. Sőt, ha a közös figyelem tovább fennállt, akkor a gyerekek még tovább foglalkoztak az adott dologgal, az után is, hogy a szülő már elfordult attól.

A gyerekek a szülő mozdulatait és szavait utánozva tanulnak. Ha a kicsik azt látják, hogy alaposan megfigyelünk egy játékot, megértik, hogy az fontos, és ők is így tesznek. Míg látszólag minden figyelmüket a játéknak szentelik, közben nagyon is érzékenyek a szülő szemmozgására és figyelmére. Így tehát rögtön észreveszik, ha a babajáték helyett például a telefonunkat figyeljük, és hamar meg is tanulják, hogy a figyelem hosszából ítélve a telefonnál vagy a tévénél nincs is fontosabb vagy érdekesebb dolog a világon.

A játékokra irányuló figyelem egy babánál még talán nem tűnik fontos feladatnak, azonban ez készíti elő azokat a kognitív funkciókat, amik később jelentős mértékben befolyásolják majd a tanulásra való hajlandóságot, hatékonyságot, és akár figyelemzavar is kialakulhat azoknál a gyerekeknél, akik nem tanultak meg idejében koncentrálni.

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és