Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban

Megosztás

Az érintés alapvető emberi szükséglet, és az első olyan érzék, amely az emberi gyermekben kialakul.

Ez az oka annak, hogy a bőrrel való érintkezést közvetlenül a születés után ösztönzik, mivel ismert, hogy elmélyíti a szülő és a baba közötti kapcsolatérzetet, elősegíti a gyógyulást és szabályozza a testhőmérsékletet, a légzést és az újszülöttek pulzusát.

Az érintés, a szeretet és a közelség érzete a kényelem és a jólét érzetét teremti meg, mivel növeli az agyban lévő, ezért felelős vegyi anyagok szintjét. Ide tartoznak a dopamin, amelyet „boldogsághormonnak” hívnak, és az oxitocin, amely az emberi kötésben részt vevő hormon.

Természetesen minden gyermek különbözik, és fontos tiszteletben tartani a személyes határokat. Egyes gyermekek például inkább úgy gondolják, hogy a fizikai érintkezést egy nagy ötös vagy ököl ütéssel fejezik ki, míg más gyerekek inkább finomabb fizikai érintkezést részesítenek előnyben.

Hogyan léphetünk kapcsolatba gyermekünkkel?

Néhány apró változtatás segít csiszolni a kapcsolattartást a kicsikkel, hogy azok kihasználhassák ezt a közelségi érzést:

  1. A fürdés vagy a lefekvés ideális lehet a szórakoztató kapcsolatépítésre, például csiklandozás vagy ölelkezés.
  2. Gyermeked életkorától függően, megfoghatod a kezét sétálás közben, vagy ha elmentek otthonról.
  3. A kanapén ülve vagy ölelkezve, tévénézés közben, a közelség ösztönzése érdekében kerülhet anyu/apu közelebb a kicsihez.
  4. Finoman érintsük meg, például dörzsöljük a hátát és simogassuk meg a haját.
  5. Ölelés vagy kar a karja körül, amikor egy olyan tevékenységet végezünk, mint például egy könyv olvasása vagy rajzolás, szintén segíthet.

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és