Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Az érintés alapvető emberi szükséglet, és az első olyan érzék, amely az emberi gyermekben kialakul.

Ez az oka annak, hogy a bőrrel való érintkezést közvetlenül a születés után ösztönzik, mivel ismert, hogy elmélyíti a szülő és a baba közötti kapcsolatérzetet, elősegíti a gyógyulást és szabályozza a testhőmérsékletet, a légzést és az újszülöttek pulzusát.

Az érintés, a szeretet és a közelség érzete a kényelem és a jólét érzetét teremti meg, mivel növeli az agyban lévő, ezért felelős vegyi anyagok szintjét. Ide tartoznak a dopamin, amelyet „boldogsághormonnak” hívnak, és az oxitocin, amely az emberi kötésben részt vevő hormon.

Természetesen minden gyermek különbözik, és fontos tiszteletben tartani a személyes határokat. Egyes gyermekek például inkább úgy gondolják, hogy a fizikai érintkezést egy nagy ötös vagy ököl ütéssel fejezik ki, míg más gyerekek inkább finomabb fizikai érintkezést részesítenek előnyben.

Hogyan léphetünk kapcsolatba gyermekünkkel?

Néhány apró változtatás segít csiszolni a kapcsolattartást a kicsikkel, hogy azok kihasználhassák ezt a közelségi érzést:

  1. A fürdés vagy a lefekvés ideális lehet a szórakoztató kapcsolatépítésre, például csiklandozás vagy ölelkezés.
  2. Gyermeked életkorától függően, megfoghatod a kezét sétálás közben, vagy ha elmentek otthonról.
  3. A kanapén ülve vagy ölelkezve, tévénézés közben, a közelség ösztönzése érdekében kerülhet anyu/apu közelebb a kicsihez.
  4. Finoman érintsük meg, például dörzsöljük a hátát és simogassuk meg a haját.
  5. Ölelés vagy kar a karja körül, amikor egy olyan tevékenységet végezünk, mint például egy könyv olvasása vagy rajzolás, szintén segíthet.

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy