Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

A mosoly, akár az ásítás, a kutatók szerint fertőző. Ha egy baba ránk mosolyog, nem tehetünk mást, mint viszonozni ezt az édes gesztust. A babamosoly szerencsére nem csak egy pillanatnyi örömöt jelez, hanem mesés jövőképet is!

Valójában a csecsemőkorban jelentkező, fülig érő szájacska a biztonságos kötődés iránti vágyat és igyekezetet hivatott képviselni. A pozitív interakció a kommunikációs készségek egészséges fejlődését és a társadalmi interakciók finomhangolását jelenti.

Az első mosoly a kulcs ahhoz, hogy remek szociális partnerré váljon a baba

A gyerekek a kommunikáció erejével már azelőtt szembesülnek, hogy megtanulnának beszélni. A mosolygás képessége egyfajta előkészítő a helyes kommunikációs készségek és szociális interakciók országútján. Kutatók feltevései szerint, a babák mosolygása egyfajta túlélési ösztön, hiszen a mosolygó csecsemők sikeresebben kapják meg a felnőttektől, amit szeretnének, így sikeresebbek a túlélésben is. Van benne igazság: amikor egy kisded elmosolyodik, jellemzően sokkal több időt töltünk azzal, hogy a kisgyerekre koncentráljunk.

A nyelv, amit mindenki beszél

A felnőtt-kisbaba interakció során, a mosolygással a kicsi bekapcsolódik a társadalmi életbe és amikor erre a felnőtt fél pozitívan reagál, a kicsi egyre többet gyakorolja eme tevékenységet. A babák mosollyal válaszolnak a szülők interakcióira, így fenntartva a hosszabb kommunikációs kapcsolatot köztük. A kicsik ezzel sugallják a társadalom felé azt, hogy ők is apró tagjaivá válnak és a közös kommunikáció, mint egyfajta hullámzó tenger a part felé érve, egyre több hullámot – azaz interakciót szít.

Részvétel a kommunikációs képességek fejlődésében

A legtöbb gyerek esetében, ez a folyamat természetesen halad a maga útján, azonban akadnak olyan speciális esetek is, melyekben egy-egy pici kevésbé boldogul a mosoly fontosságának megértésében. Ez a lemaradás veszélyeztetheti a későbbi kommunikációs beilleszkedésüket a társadalomba.

A mosoly és az ezt követő interakciók nagy hatással vannak a beszédkészségek fejlődésére. Kutatók szerint eme korai szakaszban lévő interakciók fontosságának felismerése igen fontos mérföldkő a gyerekeknél, hogy egészségesen fejlődhessenek. Minden pozitívan záródó kommunikációs cserét arra használnak a kicsik, hogy még jobban vágyjanak a megértésre és a társadalmi beilleszkedésre.

Mindent összegezve, a babamosoly megteremti az alapot, melyre a kommunikációs készségek építkezni fognak a későbbiekben, ezért nem árt az apróságokat minél több pozitív visszajelzéssel bátorítani.

További hírek

Uncategorized

Közeleg az Apák napja!

Az igazi nyár beköszöntött és magával hozott egy nagyon fontos dátumot. Természetesen az apák napjára gondolunk! Mikor Ünnepeljük? Ezt a napot a világ különböző pontjain

Uncategorized

3+1 tipp a biztonságos nyárhoz

Egy aprósággal sokkal bonyolultabb elhagyni a lakást, mint egyedül. Figyelni kell a szükségletekre, a lehetséges balesetekre és különösen az aktuális időjárásra. Mégis azt javasoljuk, hogy