Megosztás

A mosoly, akár az ásítás, a kutatók szerint fertőző. Ha egy baba ránk mosolyog, nem tehetünk mást, mint viszonozni ezt az édes gesztust. A babamosoly szerencsére nem csak egy pillanatnyi örömöt jelez, hanem mesés jövőképet is!

Valójában a csecsemőkorban jelentkező, fülig érő szájacska a biztonságos kötődés iránti vágyat és igyekezetet hivatott képviselni. A pozitív interakció a kommunikációs készségek egészséges fejlődését és a társadalmi interakciók finomhangolását jelenti.

Az első mosoly a kulcs ahhoz, hogy remek szociális partnerré váljon a baba

A gyerekek a kommunikáció erejével már azelőtt szembesülnek, hogy megtanulnának beszélni. A mosolygás képessége egyfajta előkészítő a helyes kommunikációs készségek és szociális interakciók országútján. Kutatók feltevései szerint, a babák mosolygása egyfajta túlélési ösztön, hiszen a mosolygó csecsemők sikeresebben kapják meg a felnőttektől, amit szeretnének, így sikeresebbek a túlélésben is. Van benne igazság: amikor egy kisded elmosolyodik, jellemzően sokkal több időt töltünk azzal, hogy a kisgyerekre koncentráljunk.

A nyelv, amit mindenki beszél

A felnőtt-kisbaba interakció során, a mosolygással a kicsi bekapcsolódik a társadalmi életbe és amikor erre a felnőtt fél pozitívan reagál, a kicsi egyre többet gyakorolja eme tevékenységet. A babák mosollyal válaszolnak a szülők interakcióira, így fenntartva a hosszabb kommunikációs kapcsolatot köztük. A kicsik ezzel sugallják a társadalom felé azt, hogy ők is apró tagjaivá válnak és a közös kommunikáció, mint egyfajta hullámzó tenger a part felé érve, egyre több hullámot – azaz interakciót szít.

Részvétel a kommunikációs képességek fejlődésében

A legtöbb gyerek esetében, ez a folyamat természetesen halad a maga útján, azonban akadnak olyan speciális esetek is, melyekben egy-egy pici kevésbé boldogul a mosoly fontosságának megértésében. Ez a lemaradás veszélyeztetheti a későbbi kommunikációs beilleszkedésüket a társadalomba.

A mosoly és az ezt követő interakciók nagy hatással vannak a beszédkészségek fejlődésére. Kutatók szerint eme korai szakaszban lévő interakciók fontosságának felismerése igen fontos mérföldkő a gyerekeknél, hogy egészségesen fejlődhessenek. Minden pozitívan záródó kommunikációs cserét arra használnak a kicsik, hogy még jobban vágyjanak a megértésre és a társadalmi beilleszkedésre.

Mindent összegezve, a babamosoly megteremti az alapot, melyre a kommunikációs készségek építkezni fognak a későbbiekben, ezért nem árt az apróságokat minél több pozitív visszajelzéssel bátorítani.

További hírek

Uncategorized

Szántsuk fel a nappalit Johnny traktorral! 

Zöldek, robusztusak és mosolygósak: nem, nem Shrekről van szó, hanem a Tomy Johnny traktorairól! Az évről-évre újabb készletekkel kiegészülő termékcsalád újra meg újra belopja magát

Uncategorized

Beöltözött apróságok – Jön a farsang!

Itt a farsang, áll a bál! Kicsik és nagyok egyaránt alig várják, hogy felöltsék jelmezeiket az óvodai vagy iskolai mulatságra. A gyerekek imádnak beöltözni és